a Te magazinod

Busz-ON Magazin

Busz-ON Magazin

Miénk a Vár! – A VÁRFESZTIVÁL

2015. május 21. - Zsanett Bolgár

3. Országos hagyományőrző és kulturális várfesztivál. Várak, kultúra, programok, turizmus, hagyományok, értékek. Hadijátékok, íjászversenyek, huszárok, lovagi játékok, kézműves foglalkozások, kiállítások, játékok, más szórakoztató programok várják a közönséget a Vajdahunyadvár előtt és a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, a 10. Kaland-Vár Játékkiállítás vár-, és játékbemutatóin.

hivatalos-rendezvenyfoto_k.jpg

Váraink mutatkoznak be kulturális és turisztikai ajánlatokkal, hagyományőrző bemutatókkal a harmadik kulturális várfesztiválon a városligeti Vajdahunyadvár történelmi díszletében, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban és a vár előtti területen. Találkozhatunk többek között Sümeg, Csobánc, Csesznek, Diósgyőr, Eger, Esztergom, Füzér, Gyula, Komárom, Komárnó, Nagyvázsony, Nyírbátor, Pécsvárad, Sárospatak, Siklós, Szigetvár, Szigliget, Vaja, Visegrád jeles váraival, múzeumaival. De megismerhetjük Szászvár rekonstrukcióját, valamint Regéc újjáéledését is. A hagyomány és a tudomány jegyében, május 22-én tudományos történeti és örökségvédelmi konferencia kezdődik „Nándorfehérvártól Belgrádig – Ostrom-műveletek a XV. – XX. században” címmel. Múzeumpedagógiai foglalkozások, hagyományőrző táborok, fegyver-, és viselet bemutatók, haditorna, lovagi játék Sümegről, zene, régizene, bábszínház, tánc, kézműves foglalkozások, játszóház, kiállítások, filmek fogadják a látogatókat. Idén először szervezi meg a rendezvényen a Magyar Íjász Szövetség íjászpárbajait. Újdonság még a hagyományőrző huszárok csapatainak bemutatkozása is. 

A Magyar Honvédség a modern harci technikák bemutatásával színesíti az eseményt. Aknakereső robot és kutyák bemutatója, kézifegyverek bemutatója és akrobatikus parádéja, fegyverbemutató, katona zenekari koncert is szórakoztató esemény lesz. A rendezvényhez csatlakozó 10. Kaland-Vár Játékkiállítás és Vásár a XIX. századi életképeket, valamint nagy magyarokat bemutató babakiállítással, játékbemutatókkal, kisvasúttal, planetáriummal, középkori játszóházzal és más programokkal készül családi hétvégére. A hadtörténeti kiállítás, vártörténeti séta és számos látványosság színesíteti a családi hétvégét Pünkösdkor a Vajdahunyadvárban. Az állandó kiállítások mellett felkeresheti a Múzeum új attrakcióit is: gyönyörködhet a Vártoronyból a csodálatos panorámában. A Magyar Honvédséget bemutató kiállítás mellett 48-as hőseink portréit, valamint várainkról készült rajzok, térképek kiállítását is megtekintheti.

Délelőttönként érdekes zenei élményt adnak majd a várudvaron a Zenélő Budapest erdélyi népzenei koncertjei. A kézműves termékek iránt érdeklődőket pedig ismét várja a mesterek hagyományos utcája.

A várakról és programokról bővebben a www.mienkavar.hu és a www.kaland-var.hu honlapokon és a közösségi oldalainkon tájékozódhat.

A rendezvény ingyenesen látogatható. Nyitva tartás: 10.00 – 18.00

A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják.      

A bejegyzés trackback címe:

https://buszonmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr477478266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása